Základní škola a mateřská škola Cejle,
příspěvková organizace

Základní informace

 

Ve školní jídelně se stravují děti MŠ , žáci ZŠ a zaměstnanci ZŠ a MŠ.

Provoz školní jídelny se řídí zákonem č. 561/2004 Sb., Školský zákon, vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších předpisů, vyhláškou č. 602/2006 Sb., a nařízením EU č. 582/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby.   

Jídelníček je sestavován na základě zásad zdravé výživy a dodržování spotřebního koše vybraných surovin.

Základní právní předpisy upravující školní stravování jsou k dispozici v kanceláří vedoucí školní jídelny.

 

Výdej obědů v první den nepřítomnosti dítěte v MŠ / žáka v ZŠ probíhá z hygienických důvodů pouze do jídlonosičů (nikoliv do krabiček či jiných nevhodných nádob).

 

 

Jídelna:

 

   

 

Kuchyně: 

 

               

V srpnu 2015 byl do kuchyně nainstalován nový konvektomat. Základním principem fungování konvektomatu je spojení působení páry a horkého vzduchu. 

Základní procesy úpravy potravin v konvektomatu:

Vaření – způsob úpravy pomocí horké páry (dále dušení, blanšírování, paření, dovařování a bobtnání)

Grilování – způsob úpravy pomocí horkého vzduchu (dále smažení, pečení a gratinování)

Pečení – způsob úpravy pomocí kombinace páry s horkým vzduchem (dušení, pečení, vaření, grilování)

Šetrné vaření – způsob vaření pomocí Vario - páry (pomalé a šetrné vaření, dovařování, blanšírování, regenerování, rozmrazování, konzervování)

Ohřev jídel - regenerování

 

Konvektomat:

 

 

 

Ukázka zdravých a chutných pokrmů ze ŠJ: